Arene: Osaamiselvytyksellä kohti vihreää siirtymää

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene esittää EU:n elpymisrahoituksen käyttämistä osaamiselvytykseen. Sijoitukset koulutukseen ja osaamiseen ovat kestävä investointi, jolla vaikutetaan pitkällä aikavälillä kestävän kasvun ohjelmassa esitettyjen tavoitteiden saavuttamiseen koko suomalaisessa yhteiskunnassa.  

EU:n elpymisrahoituksen käyttäminen osaamiselvytykseen tukee Suomen vihreää siirtymää vähähiiliseen talouteen sekä työelämän digitalisaatiota, linjaa Arenen puheenjohtaja rehtori Mervi Vidgrén 

Mervi Vidgén, Arenen puheenjohtaja

Arenen esitykseen osaamiselvytyksestä kuuluvat korkeakoulujen hakijasuman purkaminen, jatkuvan oppimisen tarjonta työnsä korona vuoksi menettäville sekä yhdessä työelämän kanssa tehtävä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta.  

Panostukset tutkintokoulutukseen kattaa kaikki kestävän kasvun ohjelmassa määritellyt painopistealueet. Ammattikorkeakouluista valmistuneet asiantuntijat pystyvät edistämään vihreää siirtymää työelämässä. 

Talouden muutos edellyttää uusia taitoja myös koulutetulta henkilöstöltä, joten jatkuvan oppimisen tarjontaa on lisättävä ja kehitettävä korkeakouluissa. Erityisesti on lisättävät työn ohessa suoritettavan koulutuksen tarjontaa ja helpotettava työttömien ja lomautettujen kouluttautumista.   

– Koronan vuoksi menettäville on pikaisesti tarjottava jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia työllistymisen ja työelämän muutoksen mahdollistamiseksi. Osaavampi työvoima on edellytys yritysten menestymiselle, johon koko Suomen tulevaisuus nojaa, Vidgrén perustelee pikaista investointia työttömyysuhan alla olevien kouluttamiseen. 

Osaamiselvytys tukee TKI-tiekartan strategisia kehittämiskohteita.   Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa elpymisrahoituksen käytön kriteerinä on oltava nopea ja suuri vaikuttavuus ilmastonmuutokseen varautumiseen ja hillintään. Vaikuttavuutta lisätään rahoittamalla alueellisia ja alakohtaisi ekosysteemejä, joissa erikokoiset yritykset ja laaja toimijajoukko on mukana.  Vihreä siirtymä ja digitalisaation vauhdittaminen edellyttävät kaikkien toimialojen huomioimista. Elpymisrahastosta kohdennettujen yksittäisten TKI-panostusten tulee olla kooltaan riittävän suuria vaikuttavuuden varmistamiseksi  

Ammattikorkeakoulut toimivat kaikissa maakunnissa ja käyttävät yli 220 miljoonaa euroa TKI-toimintaan yritysten ja muiden työorganisaatioiden kanssa. 

Korkeakoulut keskeinen työkalu Suomen tulevaisuuden rakentamisessa  

-Ammattikorkeakouluista valmistuu vuosittain 30 000 osaajaa työmarkkinoille. Koulutamme myös ammatilliset opettajat, joiden opetuksesta valmistuu työmarkkinoille vuosittain yli 70 000 tutkinnon suorittanutta, Mervi Vidgrén muistuttaa ammattikorkeakoulujen monipuolisesta roolista elpymisessä. 

Lue lisää

Tutustu Arenen näkemyksiin EU:n elpymisrahaston varojen hyödyntämiseen koulutukseen ja TKI-toimintaan >> 

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut ovat jo kantaneet osansa koulutusleikkauksista – huoli Suomen tulevaisuudesta kasvaa

Suomen julkisen talouden tilanne on erittäin vaikea. Hallitusohjelmassa sovitun,...

Arenen hallitus perustaa tulevaisuusryhmän – ammattikorkeakoulut luovat huomisen kädenjäljen

Arenen uusi hallitus on koostanut huoneentaulunsa, jossa määritellään tärkeimmät...

AMK-päivät järjestetään Tampereella 17.–18.4.2024

Tervetuloa ammattikorkeakoulujen suurimpaan vuosittaiseen tapahtumaan! Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä ovat...

Ammattikorkeakoulujen ääni vahvistuu Brysselissä – Arene aloittaa eurooppalaisen korkeakouluverkoston puheenjohtajana   

Ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta jo yli puolet tulee eurooppalaisista rahoituslähteistä....

Arene: Osaamiselvytyksellä kohti vihreää siirtymää