Arene: 10 000 opiskelijapaikkaa hakijasuman purkamiseen

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry esittää 10 000 lisäpaikkaa korkeakoulujen hakijasuman purkamiseen.

Opiskelijapaikkojen lisäys toteutettaisiin määräaikaisena erillisohjelmana, jonka tavoitteena on kouluttaa 10 000 nuorta joustavasti ammattikorkeakoulututkintoon kolmen vuoden aikana.

Ohjelman kustannukset olisivat 165 miljoonaa euroa. Rahoitus on arvioitu ammattikorkeakoulujen nykyisen opetustoiminnan rahoituksen mukaan. Ohjelma voidaan rahoittaa valtion omaisuuden myyntituloilla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön arvion mukaan viime vuonna korkeakouluihin jäi pääsemättä 66 000 ensimmäistä opiskelupaikkaa hakenutta syntyperäistä suomalaista. Tänä vuonna korkeakoulujen yhteishaussa oli jo 153 000 hakijaa.

Viime vuonna korkeakouluihin jäi pääsemättä 66 000 ensimmäistä opiskelupaikkaa hakenutta syntyperäistä suomalaista

Ammattikorkeakoulutuksen määräaikainen lisääminen purkaisi tehokkaasti hakijasumaa korkeakouluihin. Keväällä 2018 korkeakoulujen yhteishaussa ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan, tekniikan ja liikenteen sekä liiketalouden alan 21 000 aloituspaikkaan oli yhteensä 64 000 ensisijaista hakijaa.

Valittavat opiskelijat voidaan arpoa valitsematta jääneiden yhteishaun hakijoiden joukosta. Arvontaa on jo Suomessa käytetty perustulokokeilun osallistujien valitsemisessa. Koulutustarjonnan suuntaamisessa voidaan hyödyntää tekoälyä yhdistämään alueellinen ja toimialakohtainen tarve hakijoiden osaamiseen.

Esityksen toteuttaminen nopeuttaisi korkeakouluopintojen aloittamista ja tutkintojen suorittamista. Se toisi nuoret aikuiset työmarkkinoille koulutettuina osaajina, mikä näkyy heidän työpanoksessa ja palkkauksessa. Ratkaisu pidentäisi nuorten työuria ja lisäisi korkeakoulutetun työvoiman määrä työmarkkinoilla, joiden osaamisvaatimukset muuttuvat nopeasti.

Opiskelijavalintojen uudistaminen, aloituspaikkojen kohdistaminen ensimmäistä opiskelupaikkaa hakeville ja työssä olevien täydennyskoulutustarpeen suuntaaminen jatkuvaan oppimiseen tutkintokoulutuksesta eivät riitä purkamaan sumaa.

Puolet alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suorittavista opiskelijoista opiskelee Suomen 25 ammattikorkeakouluissa. Opiskelijoita on yhteensä 145 000 ja tutkintoja valmistuu vuosittain noin 28 000.

Arene: 10 000 opiskelijapaikkaa hakijasuman purkamiseen (pdf)

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut ovat jo kantaneet osansa koulutusleikkauksista – huoli Suomen tulevaisuudesta kasvaa

Suomen julkisen talouden tilanne on erittäin vaikea. Hallitusohjelmassa sovitun,...

Arenen hallitus perustaa tulevaisuusryhmän – ammattikorkeakoulut luovat huomisen kädenjäljen

Arenen uusi hallitus on koostanut huoneentaulunsa, jossa määritellään tärkeimmät...

AMK-päivät järjestetään Tampereella 17.–18.4.2024

Tervetuloa ammattikorkeakoulujen suurimpaan vuosittaiseen tapahtumaan! Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä ovat...

Ammattikorkeakoulujen ääni vahvistuu Brysselissä – Arene aloittaa eurooppalaisen korkeakouluverkoston puheenjohtajana   

Ammattikorkeakoulujen ulkoisesta TKI-rahoituksesta jo yli puolet tulee eurooppalaisista rahoituslähteistä....

Arene: 10 000 opiskelijapaikkaa hakijasuman purkamiseen