Ammattikorkeakouluja edustavalla Arenella kirkas strategia sumuiseen maastoon

Suomen tulevaisuutta ei tehdä eilisen reseptikirjalla. 

-Strategiastamme käy selväksi, että vain ammattikorkeakouluilla on tiettyjä avaimia yhteiskuntamme ongelmien ratkaisemiseksi. Strategian nimikin kuvastaa tätä eli Huomisen kädenjälki, selittää Arenen hallituksen puheenjohtaja Mervi Vidgrén

Mervi Vidgrén

Ammattikorkeakoulut haluavat huomisen leivontaan tarvittavat ainesosat. Ne ovat jo omalla toiminnallaan osoittaneet kyvykkyytensä toimia tulevaisuuden odotusten mukaisesti. 

-Päättäjien olisi nähtävä nyt kauas. Ratkaisut tulisi tehdä näyttöjen sekä työelämän ja erilaisten yksilöiden tarpeiden näkökulmasta, ei menneiden rakenteiden pohjalta, sanoo Vidgrén. 

Avainsana ammattikorkeakoulujen kehityksessä on ollut työelämän tarpeiden kuuntelu ja läheinen verkostomainen yhteistyön tapa. Ammattikorkeakoulujen joustavuus, tehokkuus ja työelämäläheisyys ovat vastauksia tiukkaan kansantalouden tilanteeseen, myllertävään toimintaympäristöön, työvoimapulaan ja käytännönläheisen tutkimus- ja kehittämistyön tarpeisiin.  Ammattikorkeakoulut ovat 30 vuoden toimintansa aikana kehittäneet pikanopeudella toimimisen tavan, jolla yhteiskunta saa sitä mitä tilaa.

Osaavan työvoiman saaminen kaikkialle Suomeen on valtava haaste. Tällä hetkellä maisteritasoista osaamista kasvukeskusten ulkopuolelle tuottavat juuri ammattikorkeakoulut. Yliopistollisen maisterin tutkinnot suorittaneet valuvat pääosin suurempiin kaupunkeihin. Myös osaamistarveselvitykset osoittavat työelämän tarvitsevan juuri ammattikorkeakoulujen tutkintojen tuottamaa osaamista.

Huomisen kädenjälki – Arenen strategia 2027

Kysymys on ennen kaikkea yksilöistä. Arene on huolissaan ammattikorkeakoulutuksen suorittaneista, joille vanhanaikaiset rakenteet ja lainsäädäntö tuottavat nyt ylipitkiä opintopolkuja ja uran umpiperiä. Yksi ydinasia on ylemmän tutkinnon aseman vahvistaminen. Tutkinnon suorittaneet tulevat usein perheistä, joista kummallakaan vanhemmalla ei ole korkeakoulututkintoa.

Samoilla uudistuksilla siis edistettäisiin yhteiskunnallista tasa-arvoa, osaavan työvoiman saatavuutta sekä koulutusjärjestelmän tehokkuutta. Toivottavasti päättäjätkin ymmärtäisivät eivätkä aiheuttaisi lainsäädännöllä lisää katastrofeja kaikille osapuolille kuten tehtiin varhaiskasvatuksen lainsäädännön kanssa, toteaa Vidgrén.

Arene hyväksyi strategian kevätkokouksensa yhteydessä tänään Helsingissä. 

Lisätietoja

Arenen strategia >>

Jaa

AMK-päivät 2024

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Ammattikorkeakoulut jatkavat rahoituksen nollalinjalla – isot odotukset TKI-rahoituksen kohdentumisesta

Ammattikorkeakoulut ovat helpottuneita, ettei niiden rahoitukseen kohdistettu uusia leikkauksia...

Koulutuksen rahoituksesta huolehdittava myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu valtion taloutta suuntaavaan kehysriiheensä...

Ammattikorkeakouluilla kunnianhimoiset tavoitteet eurooppalaiselle yhteistyölle – Tavoitteet EU-vaaleihin julkaistu

Suomalaisille ammattikorkeakouluille eurooppalainen verkostoituminen on kehittymisen ydinedellytys. Verkostojen kautta...

Yhteishaku alkaa – tarjolla yli 27 000 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluihin

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. ja päättyy...

Ammattikorkeakoulut edellyttävät kansallista korkeakoulupolitiikan johtamista

Orpon hallitus on sitoutunut kehittämään korkeakoulujärjestelmäämme duaalisen mallin pohjalta....

Ammattikorkeakouluja edustavalla Arenella kirkas strategia sumuiseen maastoon