Ammattikorkeakouluja edustavalla Arenella kirkas strategia sumuiseen maastoon

Suomen tulevaisuutta ei tehdä eilisen reseptikirjalla. 

-Strategiastamme käy selväksi, että vain ammattikorkeakouluilla on tiettyjä avaimia yhteiskuntamme ongelmien ratkaisemiseksi. Strategian nimikin kuvastaa tätä eli Huomisen kädenjälki, selittää Arenen hallituksen puheenjohtaja Mervi Vidgrén

Mervi Vidgrén

Ammattikorkeakoulut haluavat huomisen leivontaan tarvittavat ainesosat. Ne ovat jo omalla toiminnallaan osoittaneet kyvykkyytensä toimia tulevaisuuden odotusten mukaisesti. 

-Päättäjien olisi nähtävä nyt kauas. Ratkaisut tulisi tehdä näyttöjen sekä työelämän ja erilaisten yksilöiden tarpeiden näkökulmasta, ei menneiden rakenteiden pohjalta, sanoo Vidgrén. 

Avainsana ammattikorkeakoulujen kehityksessä on ollut työelämän tarpeiden kuuntelu ja läheinen verkostomainen yhteistyön tapa. Ammattikorkeakoulujen joustavuus, tehokkuus ja työelämäläheisyys ovat vastauksia tiukkaan kansantalouden tilanteeseen, myllertävään toimintaympäristöön, työvoimapulaan ja käytännönläheisen tutkimus- ja kehittämistyön tarpeisiin.  Ammattikorkeakoulut ovat 30 vuoden toimintansa aikana kehittäneet pikanopeudella toimimisen tavan, jolla yhteiskunta saa sitä mitä tilaa.

Osaavan työvoiman saaminen kaikkialle Suomeen on valtava haaste. Tällä hetkellä maisteritasoista osaamista kasvukeskusten ulkopuolelle tuottavat juuri ammattikorkeakoulut. Yliopistollisen maisterin tutkinnot suorittaneet valuvat pääosin suurempiin kaupunkeihin. Myös osaamistarveselvitykset osoittavat työelämän tarvitsevan juuri ammattikorkeakoulujen tutkintojen tuottamaa osaamista.

Huomisen kädenjälki – Arenen strategia 2027

Kysymys on ennen kaikkea yksilöistä. Arene on huolissaan ammattikorkeakoulutuksen suorittaneista, joille vanhanaikaiset rakenteet ja lainsäädäntö tuottavat nyt ylipitkiä opintopolkuja ja uran umpiperiä. Yksi ydinasia on ylemmän tutkinnon aseman vahvistaminen. Tutkinnon suorittaneet tulevat usein perheistä, joista kummallakaan vanhemmalla ei ole korkeakoulututkintoa.

Samoilla uudistuksilla siis edistettäisiin yhteiskunnallista tasa-arvoa, osaavan työvoiman saatavuutta sekä koulutusjärjestelmän tehokkuutta. Toivottavasti päättäjätkin ymmärtäisivät eivätkä aiheuttaisi lainsäädännöllä lisää katastrofeja kaikille osapuolille kuten tehtiin varhaiskasvatuksen lainsäädännön kanssa, toteaa Vidgrén.

Arene hyväksyi strategian kevätkokouksensa yhteydessä tänään Helsingissä. 

Lisätietoja

Arenen strategia >>

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Korkeakoulujen aloituspaikkarahat annettava ammattikorkeakouluille

Hallitus pitää ammattikorkeakoulut juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Suurin...

Ammattikorkeakoulut: Suomessa ei ole yhtään tilaa suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle

Ammattikorkeakouluissa syksyllä 2023 alkaviin opintoihin on paikan vastaanottanut lähes...

Ammattikorkeakouluilla ratkaisevin rooli koulutustason nostossa 

OECD (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) julkaisi taas vertailutiedot...

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

Hallituksen budjettineuvotteluissa tehdään todella tärkeitä linjauksia tutkimus-, kehittämis- ja...

Kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen – webinaari 6.10.2023

Tervetuloa kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen - webinaariin perjantaina...

Ammattikorkeakouluja edustavalla Arenella kirkas strategia sumuiseen maastoon