Ammattikorkeakouluja edustavalla Arenella kirkas strategia sumuiseen maastoon

Suomen tulevaisuutta ei tehdä eilisen reseptikirjalla. 

-Strategiastamme käy selväksi, että vain ammattikorkeakouluilla on tiettyjä avaimia yhteiskuntamme ongelmien ratkaisemiseksi. Strategian nimikin kuvastaa tätä eli Huomisen kädenjälki, selittää Arenen hallituksen puheenjohtaja Mervi Vidgrén

Mervi Vidgrén

Ammattikorkeakoulut haluavat huomisen leivontaan tarvittavat ainesosat. Ne ovat jo omalla toiminnallaan osoittaneet kyvykkyytensä toimia tulevaisuuden odotusten mukaisesti. 

-Päättäjien olisi nähtävä nyt kauas. Ratkaisut tulisi tehdä näyttöjen sekä työelämän ja erilaisten yksilöiden tarpeiden näkökulmasta, ei menneiden rakenteiden pohjalta, sanoo Vidgrén. 

Avainsana ammattikorkeakoulujen kehityksessä on ollut työelämän tarpeiden kuuntelu ja läheinen verkostomainen yhteistyön tapa. Ammattikorkeakoulujen joustavuus, tehokkuus ja työelämäläheisyys ovat vastauksia tiukkaan kansantalouden tilanteeseen, myllertävään toimintaympäristöön, työvoimapulaan ja käytännönläheisen tutkimus- ja kehittämistyön tarpeisiin.  Ammattikorkeakoulut ovat 30 vuoden toimintansa aikana kehittäneet pikanopeudella toimimisen tavan, jolla yhteiskunta saa sitä mitä tilaa.

Osaavan työvoiman saaminen kaikkialle Suomeen on valtava haaste. Tällä hetkellä maisteritasoista osaamista kasvukeskusten ulkopuolelle tuottavat juuri ammattikorkeakoulut. Yliopistollisen maisterin tutkinnot suorittaneet valuvat pääosin suurempiin kaupunkeihin. Myös osaamistarveselvitykset osoittavat työelämän tarvitsevan juuri ammattikorkeakoulujen tutkintojen tuottamaa osaamista.

Huomisen kädenjälki – Arenen strategia 2027

Kysymys on ennen kaikkea yksilöistä. Arene on huolissaan ammattikorkeakoulutuksen suorittaneista, joille vanhanaikaiset rakenteet ja lainsäädäntö tuottavat nyt ylipitkiä opintopolkuja ja uran umpiperiä. Yksi ydinasia on ylemmän tutkinnon aseman vahvistaminen. Tutkinnon suorittaneet tulevat usein perheistä, joista kummallakaan vanhemmalla ei ole korkeakoulututkintoa.

Samoilla uudistuksilla siis edistettäisiin yhteiskunnallista tasa-arvoa, osaavan työvoiman saatavuutta sekä koulutusjärjestelmän tehokkuutta. Toivottavasti päättäjätkin ymmärtäisivät eivätkä aiheuttaisi lainsäädännöllä lisää katastrofeja kaikille osapuolille kuten tehtiin varhaiskasvatuksen lainsäädännön kanssa, toteaa Vidgrén.

Arene hyväksyi strategian kevätkokouksensa yhteydessä tänään Helsingissä. 

Lisätietoja

Arenen strategia >>

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Arene hakee EU-asiantuntijaa ammattikorkeakoulujen asialle 

Arene etsii osa-aikaista asiantuntijaa määräaikaiseen ja osa-aikaiseen (50 %)...

Tekoäly mukana ammattikorkeakoulujen arjessa

Katsoin hiljattain lentokoneessa mielenkiintoisen elokuvan After Yang, jossa tekoälyllä...

Arenen lausunto E-kirjeestä koskien komission tiedonantoa kyberturvallisuusakatemioista

Arene pitää Suomen kantaa komission tiedonannosta pääosin hyvänä.Arene pitää...

Ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälki -webinaari 11.12.2023 klo 14-15.30

Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän hiilijalanjälkilaskenta-alaryhmä järjestää maanantaina...

Opiskelijoiden hyvinvointi on koulutustason noston edellytys

Mielenterveysviikolla ammattikorkeakouluja edustava Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja siellä opiskelevia...

Ammattikorkeakouluja edustavalla Arenella kirkas strategia sumuiseen maastoon