Ammattikorkeakouluihin kuusinkertainen määrä kansainvälisiä hakijoita, mutta sote-alan vetovoima tökkii

Ammattikorkeakoulujen hakijamäärät kasvoivat viime vuodesta 10 000 opiskelijalla. Kasvun selittää ulkomaalaisten hakijoiden määrän massiivinen kasvu. Sote-alan vetovoima jatkoi heikentymistään suomalaisten hakijoiden keskuudessa.  

Hakijamäärät ammattikorkeakoulujen englanninkielisiin koulutusohjelmiin kuusinkertaistuivat syksyn yhteishaussa. Viime viikolla päätyneessä haussa ensisijaisia hakijoita oli jokaista aloituspaikka kohti 43, kun viime vuonna vastaava luku oli 8 hakijaa aloituspaikkaa kohden. Ammattikorkeakoulut siis kiinnostavat ulkomailla nyt ennätyksellisesti. Englanninkielisten ohjelmien aloituspaikkojen määrää on lisätty vain vähän ja tänä vuonna jaossa oli noin 270 aloituspaikkaa.

-Suomeen halutaan kansainvälisiä osaajia ja tulokset osoittavat, että ammattikorkeakoulut näyttäytyvät vetovoimaisina ulkomailla. Nyt meidän on näytettävä, että todella haluamme heidät tänne ja töihin, eikä sitä korkeakoulut voi tehdä yksin, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.

Sosiaali- ja terveysalan vetovoima heikkenee edelleen

Tämäkin syksy toi huonoja uutisia sosiaali- ja terveysalan vetovoimasta, joka laski toista vuotta peräkkäin. Erityisesti suomalaisten hakijoiden määrän lasku on ollut suurta viimeisen kahden vuoden aikana ja hakijamäärä on laskenut yli 4 500 ensisijaisella hakijalla. Kaksi vuotta sitten ensisijaisia hakijoita oli lähes viisi yhtä aloituspaikkaa kohden, kun taas nyt hakijoita oli alle kolme aloituspaikkaa kohden. Onneksi sote-alan englanninkielisten tutkintojen vetovoima on sentään kasvussa. Toki koulutusohjelma ja aluekohtaista vaihtelua on jonkin verran.

Nyt näemme, ettei pelkkä koulutuspaikkojen lisääminen auta, ellei alan veto- ja pitovoimasta pidetä huolta. Myös Sote-ala tarvitsee lisää kansainvälisiä opiskelijoita, mutta ovatko työpaikat valmiita ottamaan heidät harjoitteluihin ja töihin, vaikka ohjaaminen saattaa ollakin hieman työläämpää, kysyy Mielityinen.

Tutustu syksyn yhteishaun hakijatilastoihin

Lähde: Vipunen

Jaa

Arenen viestit budjettiriiheen

spot_imgspot_img

Tuoreimmat uutiset

Korkeakoulujen aloituspaikkarahat annettava ammattikorkeakouluille

Hallitus pitää ammattikorkeakoulut juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Suurin...

Ammattikorkeakoulut: Suomessa ei ole yhtään tilaa suvaitsemattomuudelle ja syrjinnälle

Ammattikorkeakouluissa syksyllä 2023 alkaviin opintoihin on paikan vastaanottanut lähes...

Ammattikorkeakouluilla ratkaisevin rooli koulutustason nostossa 

OECD (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) julkaisi taas vertailutiedot...

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

Hallituksen budjettineuvotteluissa tehdään todella tärkeitä linjauksia tutkimus-, kehittämis- ja...

Kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen – webinaari 6.10.2023

Tervetuloa kestävä ja vastuullinen osaamisen johtaminen - webinaariin perjantaina...

Ammattikorkeakouluihin kuusinkertainen määrä kansainvälisiä hakijoita, mutta sote-alan vetovoima tökkii